Mielentila nyt: Hello World!

Tavallinen tiistaipäivä toimistolla Otaniemessä. Kuppi kahvia alakerran ravintolasta ja istahdus omalle työpisteelle. Lykkäsin tietokoneen raksuttelemaan analyysia, ja aloin hahmotella ensimmäistä blogitekstiä:

Blogin nimi: Mielen tiloja
Blogin tarkoitus: Välittää erityisesti aivotutkimustietoa tutkijankammiosta maailmalle.

brain_blog

Aivotutkimus on huikean kiinnostavaa – onhan aivot varmasti ainoita asioita maailmassa, joka kykenee tutkimaan itseään. Alalla ihan päivittäin julkaistun tutkimuksen määrä on käsittämättömän suuri. Muistelen jonkun takavuosien luennoitsijan maininneen, että joka päivää julkaistaan keskimäärin kuusi toiminallisella magneettikuvauksella eli fMRI:llä tehtyä tutkimusta. Tästä on jo muutama vuosi aikaa ja fMRI on vain yksi mahdollinen, joskin tällä hetkellä suosituin, ihmisaivojen toiminnan tutkimiseen käytetty menetelmä. Jotenkin näistä lukuisista tutkimuspuroista muodostuu yhtenäinen virta, joka vie alan ymmärrystä eteenpäin. Taustalla kulkevan punaisen langan hahmottaminen ei aina ole helppoa, joten yritän blogin avulla koota yhteen ja arvioida kertynyttä ymmärrystä kiinnostavista arkipäivän kysymyksistä.

Tietämyksemme aivojen toiminnasta on kasvanut hurjasti viime vuosikymmenien aikana, mutta moni asia on edelleen selvittämättä. Esimerkiksi itseäni on aina kiehtonut kysymys, miten kasa biologista massaa pystyy tuottamaan kaikki nämä monimutkaiset ajatukset, toiminnan ja tunteet, joista päivittäinen elämämme koostuu. On hieno päästä seuraamaan, miten aivojen salat pikkuhiljaa aukeavat paremmin ja paremmin.

Suomessakin tehdään maailmanluokan aivotutkimusta, mutta tietääkö suuri yleisö, mitä on meneillään? Voisiko aivotutkimuksestakin kirjoittaa kiinnostavasti ja ymmärrettävästi? Suomenkielisiä neurotieteen blogeja on aika harvakseltaan. Ulkomaisia blogeja on pilvin pimein, mutta olisipa kiva, jos joku kirjoittaisi niin, että suomalainenkin lukija voisi seurata tekstiä. Katsotaan, onnistuisiko se itseltä. Tutkijoiden yhteiskuntavastuusta puhutaan nimittäin jo yliopistolaissakin, joten blogin ideana on kantaa oma korteni tähän kekoon ja esitellä aivotutkimustuloksia tutkijan näkökulmasta, mutta silti helposti ymmärrettävällä tavalla.

Blogissa on tarkoituksena ruotia ajankohtaisia aivotutkimukseen liittyviä aiheita, tietysti omista lähtökohdistani lähestyen. Oma arkinen näkökulmani on tieteellis-urheilullis-tunteellinen, joten tällä yhdistelmällä pyöräytän homman käyntiin. Kaikenlainen kommentoini on enemmän kuin tervetullutta, olisi mahtavaa päästä vastaamaan muidenkin mieliä askarruttaviin kysymyksiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s